Over

De Contour Biennale is een vaste waarde tot ver buiten België. Een uniek platform voor al wie belangstelling heeft voor bewegend beeld. Tijdens de negende editie zijn ecologie, ongelijkheid, degrowth (inkrimping), solidariteit en racisme de grote thema’s die in de films, installaties en performances van de geselecteerde kunstenaars aan bod komen. Ook de stad Mechelen en haar bewoners blijven de inspiratie voor de projecten, net als de recente koloniale geschiedenis van België.

In Contour Biennale 9: Coltan as Cotton daagt curator Nataša Petrešin-Bachelez het biënnale-format uit. Wat kan een biënnale vandaag zijn? En hoe kunnen we dit duurzaam organiseren? Contour Biennale 9 wordt daarom een langgerekt continuüm dat meer dan een jaar bestrijkt. Drie grote publieke momenten en verschillende tussentijdse presentaties vormen daarbij de ruggengraat. Ze vinden plaats op 11-13 januari, 17-19 mei en 18-20 oktober 2019.

Contour Biennale 9 is een organisatie van kunstencentrum nona.

Over de curator

Nataša Petrešin-Bachelez is een onafhankelijk curator, redacteur en schrijver. Als curator was ze betrokken bij projecten en tentoonstellingen als Show me your archive and I will tell you who is in power met Wim Waelput bij Kiosk in Gent (2017), Let's Talk about the Weather in het Sursock Museum in Beiroet en het Times Museum in Guangzhou met Nora Razian and Ashkan Sepahvand (2016 en 2018), Resilience tijdens de triënnale voor hedendaagse kunst in Ljubljana (2013) en transmediale.08 in HKW, Berlijn (2008). Ze was codirecteur van Les Laboratoires d'Aubervilliers (2010–2012) en medeoprichter van het netwerk Cluster. Petrešin-Bachelez was hoofdredacteur van het online platform L'Internationale (2014-2017) en van Manifesta Journal (2012–2014).

De fase van de wassende maan | 11-13 januari 2019

De eerste van de drie weekends, de drie fasen, is afgestemd op The Waxing Crescent Moon Phase, of de fase van de wassende maan. Het is een fase in volle gang en groei. Tijdens drie dagen zullen lezingen, performances, voorstellingen, filmvertoningen, installaties en discussies ingaan op de thema's en associaties die te maken hebben met een toestand die net voor het moment van voltooiing plaatsvindt.

Toon meer →

De fase van volle maan - 17-19 mei 2019

Het tweede weekend is in lijn met de fase van de volle maan. Deze fase wordt geassocieerd met volledigheid, duurzaamheid, zorgzaamheid en verantwoordelijkheid. De gepresenteerde projecten, houden zich enerzijds kritisch bezig met de sociale en politieke dimensies van ecologie en de impact hiervan op ons dagelijks leven, ons consumptiegedrag en onze voedselproductie zoals circulaire landbouw of klimaatleed. Andere projecten zetten de sociaal-ethische en politieke gesprekken over de condities en het leven in voormalige Belgische koloniën verder.

Toon meer →

De fase van de afnemende maan 18.10 - 20.10

’De fase van de afnemende maan’ is het laatste van de drie openbare momenten van Contour Biennale 9. Het hoofdthema van deze slotfase is de nabije toekomst, maar net als de maancyclus zelf, is het eerder een voortdurende transformatie van verleden, heden en toekomst. Kunstenaars kregen de opdracht om gedurende een jaar onderzoek en werk te verrichten rond hun projecten, wat tijdens het finissageweekend resulteert in verschillende filmpremières, presentaties, lecture performances, luistersessies en gesprekken. Het doel van deze biënnale is om meer licht te werpen op onze sociale en politieke verantwoordelijkheden met betrekking tot de koloniale periode en structureel racisme. Daarnaast zijn ecologische en maatschappelijke degrowth en aspiraties voor propositioneel denken altijd belangrijke motieven geweest. Tijdens de slotfase trekt de biënnale tenslotte conclusies over de gevoerde discussies met betrekking tot de sociale, ecologische en politieke realiteit van de stad en regio en van de organisatie zelf.

Toon meer →

Transnational Alliance

Van september 2018 tot en met mei 2019 loopt een reeks projecten, werksessies, debatten en evenementen die het huidige politieke en ecologische moment willen bekijken, en dit voornamelijk gericht op de stedelijke, sociale en politieke toestand in en rond Mechelen. Thema’s die de Alliance onderzoekt zijn onder andere: ecologische schuld, milieu-racisme, dekolonisatie van sociale relaties, degrowth, hoop, zorg en solidariteit. Deze kwesties vertegenwoordigen niet alleen de inhoud waarbinnen gewerkt zal worden, maar ook het materiaal, de techniek en de methode van dat werk.

Toon meer →

Partners

contour9-partners

Toon meer →