15:00 - 21:00 Video-installatie in kunstencentrum nona - gouden zaal

Les nucléaires et les choses

Koop tickets
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

Op 11 maart 2011 veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter een vernietigende tsunami aan de noordoostkust van Japan. Deze dubbele natuurramp, die meer dan twintigduizend doden veroorzaakte, veroorzaakte op zijn beurt een nieuwe tragedie: het nucleair ongeval in Fukushima-Daiichi. Na deze drievoudige ramp, die het land in een ongekende sociale, politieke en ecologische crisis stortte, initieerde kunstenaar en filmregisseur Hikaru Fujii het doorlopende project ‘Les nucléaires et les choses’. Het Futaba Town Museum of History and Folklore staat centraal in Fujii’s project.

Futaba, gelegen op 4 kilometer afstand van de energiecentrale Fukushima, werd volledig geëvacueerd en is nog steeds grotendeels een "Difficult-To-Return zone". Om radioactieve besmetting en biologische schade te voorkomen, werd de museumcollectie (diorama's, traditionele objecten, gereedschappen, opgezette dieren, enz.) beetje bij beetje verwijderd uit het gebied. Deze artefacten, weggerukt van hun plaats van herkomst, blijven niettemin de fundamenten en het collectieve geheugen van deze gemeenschap vertegenwoordigen. De catastrofe trekt enerzijds de aard van de Japanse infrastructuur en de ecologische gevolgen van het kapitalisme in twijfel. Anderzijds zorgde de ramp ervoor dat het potentieel voor sociaal-politieke verandering In Japan drastisch verminderde.

‘Les nucléaires et les choses’ probeert deze situatie te onderzoeken en een platform voor onderzoek en discussie te creëren, zowel in het hart van de Japanse gemeenschap als erbuiten. Een video-installatie toont beelden van een symposium in oktober 2017, georganiseerd en gefilmd door Fujii in Iwaki, Fukushima, in samenwerking met het Fukushima Museum. Fujii riep hiervoor een groep experts bijeen, met specialisaties in antropologie, archeologie, politieke wetenschappen en geschiedenis. Ook museumconservatoren van verschillende musea werden uitgenodigd, van het voormalige Futaba Town Museum of History and Folklore, het Hiroshima Peace Museum en het National Museum of Modern Art Tokyo. Fujii wilde met het symposium ideeën bespreken over de herinnering en representatie van de catastrofe. Het werk van Hikaru Fujii verweeft documentaire met performance, getuigenissen met toekomstscenario's en onthult zo een complexer verhaal dan het dominante narratief.


’Les nucléaires et les choses’ is gerealiseerd in samenwerking met KADIST, het Museum voor Hedendaagse Kunst Tokio (MOT), École des Beaux-Arts in Parijs en Yoshiko Isshiki Office, Tokyo. Financiële ondersteuning voor het project kwam in het fiscale jaar 2019 van de Bunkacho Foundation en het Agency for Cultural Affairs Government of Japan.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Hikaru Fujii
Locatie
kunstencentrum nona - gouden zaal
Begijnenenstraat 27
2800 Mechelen