Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

The Wasp and the Weather | Poetry Walk is een poëziewandeling dwars door Mechelen. De wandeling maakt deel uit van het overkoepelende project The Wasp and the Weather, dat Vanbesien presenteert voor de Contour Biënnale 9. In dit project staat een collectie gedichten van jongeren van Jeugdhuis Rzoezie - wat het Arabisch woord voor wesp is - centraal. Rzoezie was een voormalige jeugdcentrum dat bestond van 1978 tot 2006 in Mechelen. Het werd opgericht en bestuurd door jongeren van Marokkaanse en Amazigh-afkomst.

De wandeling start aan kunstencentrum nona | oude zaal

De wesp

De gedichten die Robin Vanbesien aandraagt, werden oorspronkelijk gepubliceerd in het maandelijkse magazine van Rzoezie. De poëzie verleent een stem aan een (alternatieve) publieke verbeelding waarin gepleit wordt voor een samenleving van radicale gelijkheid. Ervaringen van spanning en gevoelens van onzekerheid treden in deze gedichten naar voren en getuigen van raciale discriminatie in een vijandige sociale omgeving.

Het weer

In wat we het weer in een witte wereld kunnen noemen, is anti-zwartheid alomtegenwoordig als klimaat. Hoe kunnen de gedichten van de wesp resoneren in zulk zwaar weer? Welke ruimte is voorzien voor haar poëzie? Welke ruimtes kunnen uit haar poëzie ontstaan? Poëzie schrijven en voordragen vereist weinig materiële infrastructuur, terwijl met elk woord een nieuw bewustzijn geoogst kan worden over de onderlinge relaties tussen de mensen en tot hun directe omgeving.


geproduceerd door timely, coproductie door Spectre productions en Contour Biennale 9, ondersteund door Darna - Vlaams Marokkaans cultuurhuis, BUDA kunstencentrum Kortrijk, Arts in Society Award, M HKA en Amsab-ISG.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Robin Vanbesien
Locatie
kunstencentrum nona - oude zaal
Begijnenstraat 19
2800 Mechelen (B)
Notities

productie door timely, coproductie door Spectre productions en Contour 9, ondersteund door Darna - Vlaams Marokkaans cultuurhuis, BUDA kunstencentrum Kortrijk, Arts in Society Award, M HKA, H30 en Amsab-ISG.


De lezers van de poëziewandeling zijn: Walter Antonio Andino Midence, Vincent Dewerie, Tanja Gouverneur, Elke Horemans, Fouzya Toukart, Merel Vander Elst, Astrid Van Grunderbeek en Bart Van Gyseghem.