beeld van 'Xaraasi Xanne – Crossing Voices (work in progress)'
stills for Xaraasi Xanne – Crossing Voices (work in progress)
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters
Lavinia Wouters

Film, 60’, 2015-2019 (work in progress)

Voor de Contour Biennale presenteren Bouba Touré en Raphaël Grisey de eerste ruwe versie van de film ‘Crossing Voices - Xaraasi Xanne’. Via zeldzame cinematografische, foto- en geluidsarchieven vertelt de film het verhaal van Somankidi Coura, een landbouwcoöperatie opgericht in Mali in 1977 door West-Afrikaanse migrerende arbeiders die in de zogenaamde foyers in Frankrijk woonden.

De geschiedenis van hun onwaarschijnlijke droom van terugkeren naar het thuisland volgt een bewogen pad. Het legt daarbij de ecologische problemen en worstelingen op het Afrikaanse continent van de jaren zeventig tot vandaag bloot. Om dit verhaal te vertellen, keert Bouba Touré, een van de hoofdrolspelers, terug naar het hart van zijn persoonlijke archieven. Deze documenteren landbouwkwesties in Frankrijk en Mali en volgen de persoonlijke verhalen van migrerende werknemers gedurende verschillende decennia. Daarnaast is de film een ​​verhaal van overdracht, connectie en cinematografische geografieën. Het is het verhaal van Bouba Touré met filmmaker Raphaël Grisey, die de spirituele zoon van Bouba werd, maar het beschrijft ook de relatie van Bouba met militante filmmakers zoals Sidney Sokhona, Safi Faye of Med Hondo. Door de hele film heen duiken stemmen op die Bouba vergezellen en het verhaal oproepen van een vergeten herinnering.

Q&A

Na de première van zaterdag 19 oktober (13:00 - 14:45) zullen de kunstenaars in gesprek gaan met Omar Ba, een historicus, activist en consultant over diversiteitsbeleid, inclusie en diasporische transnationale netwerken. Jarenlang was Ba een vertegenwoordiger van de European Network Against Racism, coördinatie België.


Met de steun van de Ambassade van Frankrijk in België en het Institut Français.

↓ Toon volledige beschrijving↑ Verberg volledige beschrijving
Contributor·s
Raphaël Grisey & Bouba Touré
Locatie
CC Mechelen
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
Notities

Crossing Voices – Xaraasi Xanne (work in progress)
Première + Q&A
Zaterdaf 19 oktober 2019
13:00-14:45